Buiten.Zicht #3 | Frisse kopjes, nieuwe projecten en een vink (2022)

IMG 8775

28/10/2021

In elke editie van Buiten.Zicht laten we je kennismaken met een inspirerende persoon uit één van onze projecten. We stellen steeds maar één vraag: Wat heeft u onlangs gedaan om het platteland te versterken?

Drie jaar geleden is Erica Baeck, vrijwilliger bij het project FABulous Farmers, gestart met een samentuin in het dorp Zammel (Geel). Samen met negen andere tuiniers transformeerde ze een voetbalpleintje om tot ontmoetingsruimte, onder andere door heel veel struiken en bomen te planten. De oproep om vrijwilliger voor FABulous Farmers te worden was niet aan dovemans oren gericht. “Ik wilde als tuinier wat meer kennen en leren, maar ik vind het vooral leuk om andere mensen met andere ideeën te ontmoeten. Ik vroeg in gesprekken regelmatig “Wist je al dat ik een FABulous Farmer ben?”. Ik was er best trots op en die titel was een goede opening om iets over het project te kunnen zeggen.”

“Mijn zus en ik hebben elk een vierkante metertuintje in de Samenhof mogen plaatsen op nog geen twintig meter van elkaar. Zelfs op die afstand zag je al verschil! Het onderhoud werd een wekelijks zondagochtendritueel waar we toch al gauw een uurtje mee zoet waren, vooral omdat het gezellig was dat samen te doen. We kregen elke week een andere opdracht: water geven, letten op slakken of zweefvliegen, oogsten… Steeds moesten we heel nauwkeurig noteren wat en hoeveel we zagen, welk beestje op welk onderdeel van welk plantje zat. Bij het oogsten van aardbeien moesten we tellen hoeveel er waren en elke aardbei apart wegen op een geijkte weegschaal.

Ik vind het echt een interessant project omdat het mensen samenbrengt die elk met een eigen insteek met planten bezig zijn. Ik hecht persoonlijk veel belang aan ecologisch en biologisch voedsel, en ik hoop dat dit onderzoek een ingang creëert naar reguliere boeren om hen te helpen zoeken naar mogelijke oplossingen om meer ecologisch te werken. Ik vind dat belangrijk voor het platteland omdat ik ervan uitga dat diversificatie de toekomst is, in combinatie met meer hagen en bloemen. Daarvan worden zowel de natuur als de groenten gezonder. Ik wens de boeren ook een eerlijke prijs en een betere opbrengst toe, we hebben ze echt nodig. Ik ben zeer benieuwd naar de conclusies. Het zou goed zijn als dit project ertoe kan bijdragen dat traditie en ecologie naar elkaar toe groeien.” 

Meer informatie

Het project FABulous Farmers heeft als doel om landbouwers minder afhankelijk te maken van externe input, zoals kunstmest en pesticiden, door het gebruik van Functionele Agrobiodiversiteit (FAB) aan te moedigen. RURANT zette in samenwerking met ILVO een citizen science project op poten waarbij burgers werden betrokken in het onderzoek. Want ook wat bij de burger in de tuin gebeurt heeft een impact op het (landbouw)landschap errond. Vierkantemetertuintjes zijn een beproefde methodiek; ze worden ingezet als meetpunten in het landschap om de impact van FAB-maatregelen te monitoren. 

Nog meer weten? Surf naar de projectpagina op www.rurant.be

Hier onder Erica in gele jas tijdens een inspiratietour in 2021

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.