Plattelandslabo / Programma 2025
16/01/2025
Het plattelandslabo treedt dit jaar naar buiten met verschillende werkvormen. Korte webinars leggen de drempel om iets bij te leren laag. We programmeren er tien met een breed gamma van onderwerpen. Daarnaast bieden we fysieke werkvormen aan waar de combinatie tussen inspirerende vergaderplek en enthousiaste inleiders garant staan voor een maximale uitwisseling van toe te passen concepten en inzichten. Alle onderwerpen tonen de dynamiek in de landelijke gebieden en dragen bij aan het denken over integrale ontwikkeling.
Welkom!
LET OP! Inschrijven gaat nog niet voor alle activiteiten, maar als je ons een mailtje stuurt krijg je op voorhand een inschrijfformulier. Vergeet niet de datum alvast in je agenda te noteren!Je mag je mail, ook met andere vragen, richten aan Kennismakelaar Geert Bleuzé - geert.bleuze@rurant.be |
Online, steeds op maandag tussen 13u en 13u30
Verassend wat je in een half uurtje kunt opsteken! We vroegen de auteurs van toolboxen en inspiratieboeken waarvan het bestaan eerder ‘verborgen’ is, met bravoure te vertellen wat jij mist als je ze niet gebruikt. Een opname is achteraf steeds te vinden op deze website.
20 januari 2025 | Inspiratieboek 'Plus-Plekken, dorpen inclusief versterken' (2023)Opgemaakt via PDPO provincie Limburg Toelichting door Katrien Weckx, Landelijke Gilden vzw Al meermaals toegepast maar nu echt uitgewerkt als ‘model’. Een ‘plus-plek’ is een (zorg)instelling in het dorp waar de omwonenden ook welkom zijn maar binnen vooraf bepaalde grenzen. Zij kunnen dus ook gebruik maken van de infrastructuur. De instelling verlevendigt door de activiteiten van de omwonenden. Een ‘plus’ dus voor beide partijen. 27 januari 2025 | Website 'blauwgroenvlaanderen.be' (2020) Opgesteld door Aquafin, VLARIO, Vlaamse Overheid. Toelichting door Yves Lenaerts, Aquafin NV Het klimaat verandert en dat is te merken aan het toenemend aantal extreme weersomstandigheden. Een groene, klimaatbestendige inrichting kan helpen om overlast en schade te beperken. Bovendien is het aangenamer om in te wonen en te leven. De website bevat projecten in de publieke ruimte, scholen en huis & tuin. 03 februari 2025 | Succesvol 'eetbaar groen' realiseren. Inspiratieboek voor lokale besturen (2023)Resultaat van PDPO project Voedsel + Dorp. Toelichting door Marlies Caeyers, Dienst landbouw, provincie Antwerpen Eetbaar groen van, voor en door buurtbewoners. Samenwerken rond ‘voedsel’ biedt potentieel om een diverse groep samen te brengen (samentuinen, voedselbossen…). Dit soort projecten is gebaat is bij de ondersteuning door een lokaal bestuur. Denk aan toegang tot grond, toegang tot fondsen en subsidies voor een goede werking of rechtstreeks contact met de groendienst.
17 februari 2025 | Toolbox 'Dorpse architectuur' (BOEK) (2021)Opgesteld door AR-TUR vzw, KU Leuven met steun van Platteland Plus. Toelichting door Edith Wouters, AR-TUR vzw De toolbox biedt concrete handvatten en bevat uitleg over ‘dorpse figuren voor meervoudig wonen’ en ‘tactieken voor dorpse architectuur’. De toolbox bevat inspirerende voorbeelden uit heel Vlaanderen. Het boek breekt een lans voor een toekomstbestendige dorpse architectuur en een vitaal architectuurklimaat.
24 februari 2025 | Praktijkboek voor de oprichting van je eigen buurtpunt (2020)Opgesteld door Netwerk Duurzame Mobiliteit i.s.m. Boerenbond Projecten en Cera. Toelichting door Anne-Marie Vangeenberghe, Boerenbond & Cera Lokale winkels en ontmoetingsplaatsen verdwijnen steeds meer. Hierdoor moeten inwoners vaker gebruik maken van de auto. De oprichting van een multifunctioneel buurtpunt/dorpspunt/dorpshub is één van de mogelijke antwoorden op deze tendens. Dit praktijkboek overloopt de verschillende bouwstenen die belangrijk zijn bij het opstarten van een buurtpunt. Het is een laagdrempelige handleiding vol tips en handvatten.
24 maart 2025 | Inspiratieboek voor een duurzaam gemeentebeleid (2023)Opgesteld door BBL, ‘Gemeente voor de Toekomst’. Toelichting door Lena Bulckaert, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw Woonhuizen, buurten, wijken, handels- en openbare ruimtes in steden en gemeenten, zijn de plaatsen waar lokale besturen, verenigingen en burgers samen kunnen bouwen aan een duurzame toekomst op mensenmaat. Het boek bevat over tig duurzaamheidsthema’s de meest recente informatie en inzichten waarmee een lokaal bestuur tijdens zijn bestuursperiode aan de toekomst van de gemeente kan werken. De vele voorbeelden tonen ook hoe je als lokale organisatie of burger aan de slag kan gaan.
31 maart 2025| ‘Voedsellandschap’. Inspiratieboek (2021)In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, Open Ruimte Platform. Toelichting door Anne-Marie Vangeenberghe, Boerenbond Projecten vzw Voedsellandschappen vrijwaren de open ruimte en vullen, vaak tegelijk, voor verschillende doelgroepen meerdere functies in. Diverse ‘streekhouders’ bundelen de krachten, waardoor de groep die ijvert voor het behoud van die open ruimte groter is dan de krimpende groep land- en tuinbouwers die er actief zijn. Een voedsellandschap is een win-win voor alle actoren waarbij de meerwaarde zich kan vertalen in inkomen (zowel voor land- en tuinbouwers als voor andere lokale ondernemers), in vergroening, in maatschappelijke dienstverlening en in wederzijds respect. Het inspiratieboek bevat een stappenplan om een voedsellandschap te realiseren.
28 april 2025 | Handboek ‘Burgers betrekken. Succesvol aan de slag met participatie’ (2024)Samengesteld door Avansa Kempen vzw. Toelichting door Katrien Loots, Avansa Kempen vzw Participatief werken is voor lokale besturen niet alleen wettelijk verplicht, het biedt heel wat voordelen aan diverse betrokkenen. Het versterkt alleszins het beleid en de relatie tussen burger en bestuur. In dit lijvig hand- en werkboekleer je stap voor stap hoe je succesvol aan de slag gaat met participatie en hoe je een krachtig participatietraject opzet.
12 mei 2025 | Toolbox Zorgzame buurten (2024)Samengesteld door Departement Zorg, Vlaamse overheid. Toelichting door Thomas More - Expertisecentrum Zorg & Welzijn Onderzoekers vonden hinderpalen en drempels, maar ook succesfactoren en stimulansen bij het realiseren van zorgzame buurten. De toolbox is een wegwijzer en geeft in één oogopslag legio ondersteuningsmogelijkheden. Sommige tools zijn onmiddellijk en één-op-één toepasbaar op de zorgzame buurt-werking, andere vragen om iets meer interpretatie en vertaalslag of bieden eerder inspiratie.
26 mei 2025 | Burgerenergie. Een praktische gids naar energiedemocratie (2022)Opgesteld door Friends of the Earth Europe, REScoop.eu en Energy Cities. Toelichting door Dirk Vansintjan, RESCoop.eu Burgerenergie streeft ernaar dat burgers zelf hun energie opwekken, verdelen en gebruiken. Deze gids toont aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland hoe burgers ervoor kunnen zorgen dat ze de energievoorziening in hun gemeenschap opnieuw in handen kunnen krijgen. Het boek leert ook dit concreet te realiseren, welke aanpak voor een gemeenschap de beste is, welke energie de juiste keuze is en hoe de vele hindernissen kunnen overwonnen worden.
|
Een voor-, namiddag of een hele dag
Kennisuitwisseling op hoog niveau. De atelier-formule, steeds in samenwerking met een gastvrij lokaal bestuur, combineert een bezoek aan een inspirerende plek met een expert die het onderwerp breder benadert. In de masterclass spitten we een onderwerp uit onder begeleiding van een materie-deskundige. Symposium en inspiratietocht spreken voor zichzelf. Op elk van die bijeenkomsten is kennisuitwisseling het doel, liefst interactief want wij denken dat iedere betrokkene kan bijdragen aan betere inzichten en sterkere denkkaders.
11 maart 2025 | 10u – 12u Hoe gaan we om met eenzaamheid ‘op den buiten’?Uit recent onderzoek blijkt dat één op drie Vlamingen zich soms tot altijd eenzaam voelt. Eenzaamheid komt bovendien het meest voor bij 18 tot 24-jarigen. Het platteland heeft haar eigen uitdagingen om de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. Tijdens dit atelier staan we stil bij deze unieke uitdagingen, maar ook bij de kansen die het platteland te bieden heeft om eenzaamheid aan te pakken. Wetenschappelijke inzichten wisselen af met praktijkervaringen. Kom in dit atelier meer te weten over: wat werkt (niet)? om eenzaamheid (preventief) aan te pakken. In samenwerking met het gemeentebestuur van Olen. Locatie: Pastorie Olen-Centrum, Dorp 18, 2250 Olen
20 maart 2025 | 13u30 – 15u30 Hoe creëren we ‘ontmoetings- en belevingskansen’ in de publieke ruimte?Publieke ruimte is gedeelde ruimte. Veel gebruikers met heel verschillende behoeften maken er gebruik van. De (lokale) overheid is tegelijkertijd eigenaar en beheerder en heeft er alle belang bij dat deze ruimte optimaal wordt gebruikt en aan de gebruikers een kwalitatieve ervaring geeft. In bijna alle gevallen is maatwerk en aandacht voor bepaalde doelgroepen aangewezen. De vraag rijst dan hoe je dit kan combineren. Zijn er aanbevelingen om in de publieke ruimte de ontmoetingskansen tussen de doelgroepen te verhogen? Kom in dit atelier meer te weten over ‘wat werkt (niet)?’ om de kansen op ontmoeting en het opdoen van ervaringen in de publieke ruimte te verbeteren. In samenwerking met het gemeentebestuur van Mol. Locatie: Sociaal Huis, zaal 7, Jakob Smitslaan 24, 2400 Mol
29 april 2025 | 13u30 – 15u30 Hebben jeugdhuizen een meerwaarde voor het hele dorp?In samenwerking met het bestuur van Stad Hoogstraten. Locatie: Jeugdhuis Het Slot, Worteldorp 28, 2323 Wortel
5 mei 2025 | 13u30 – 15u30 Buurtpunten, waar ‘multifunctionaliteit’ troef isIn samenwerking met het gemeentebestuur van Balen. Locatie: Pastorij Olmen, Pastorijstraat 1, 2491 Balen - Olmen
|
22 mei 2025 | 9u30 – 13u30 Gronden in bezit van de overheid. Lust of last?In samenwerking met ILVO.
Najaar 2025 | in voorbereiding Een lokaal Open Ruimte-beleid; hoe pak je dit aan?In samenwerking met VLM, Departement Omgeving, Provincie Antwerpen, ... |
Zomer, 9u – 18u Landgebruik in natte 'open ruimte'In samenwerking met provincie Antwerpen, Boerennatuur vzw, Leadergroep Kempen Zuid, ... |
Najaar | In voorbereiding BurgerparticipatieIn samenwerking met Avansa Kempen, IOK, Regionaal Landschappen |
RURANT staat voor een open sfeer waar niet snel een vergadering zonder koffie en koekjes zal passeren.
Broed jij op een interessant idee dat het platteland versterkt? Aarzel niet om een collega rechtstreeks te contacteren of algemeen via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.