Een overzicht van actuele en afgesloten projecten.
Biobased Boeren
Binnenhet project Biobased Boeren gaan we samen met landbouwers op zoek naar manieren waarbij voedselproductie kan samengaan met de productie van biogebaseerde en hoogwaardige bouwmaterialen voor constructie, isolatie, wand- en vloerbekleding, dakbedekking enz. En dat niet alleen! We kijken tegelijk naar klimaatoplossingen, aanpak van de biodiversiteitscrisis, bodemherstel, droogteresistentie, ... Science fiction? Leest u even mee!
Omdenken - kringlopen sluiten door samenwerking
De huidige situatie in de landbouw maakt ondernemen in het Leadergebied moeilijk. Het sluiten van kringlopen door samenwerking biedt mogelijkheden om te werken aan een meer klimaatrobuust bedrijfsmodel maar vraagt tegelijkertijd een nieuwe kijk op de huidige bedrijfsvoering. Ons doel: iedereen doen OMDENKEN!
Helemaal van Hier
‘Helemaal van Hier’ is een sensibiliseringscampagne om consumenten en bedrijven aan te zetten om lokaal te kopen. Dit is een LEADER-project dat in twee verschillende provincies wordt uitgevoerd.
Toerismeboeren en beleefondernemers
Om de lokale economie een duurzame impuls te geven, zetten we in landschapspark de Merode kleinschalige en innovatieve hoevelogies op. Daaraan gekoppeld ontwikkelen we een toeristische lus met bijzondere aandacht voor lokale producten, recreatie en beleving. Zo ontstaat er een agro-toeristisch netwerk waarin de recreant op een authentieke, kleinschalige manier kennismaakt met het platteland en haar ondernemers.
101 Hectare Kruidenland
101 hectare kruidenland is een gebiedsgericht project dat een oplossing aanreikt voor het CO2-overschot. Tegelijkertijd mikt het ook op meer en betere biodiversiteit, beleving, bodemstructuur, waterbuffering, etc.
Boer en Dorp verbinden
Gemeente Mol investeert in een duurzame verbinding tussen producent en consument om het lokale voedselsysteem te verduurzamen. Samen met de Molse gemeenschap zetten we middels een participatief traject in op haalbare doelstellingen en een sterk netwerk rond dit thema, resulterend in een Lokale Voedselstrategie (LVS). Een toegankelijk informatieplatform helpt mensen met gelijkaardige ideeën elkaar makkelijker vinden en hun ideeën samen te laten uitgroeien tot mooie realisaties ten velde.
BurgerBoeren
Het project BurgerBoeren speelt in op een landbouwsector in verandering en de onder burgers groeiende behoefte aan kennis van wat ze eten. Binnen BurgerBoeren zoeken en ondersteunen we landbouwers en burgers met interesse om samen een coöperatief landbouwmodel op te richten. Dat doen we met een Lerend Netwerk, een pilot en de oprichting van een vzw.
FABulous Farmers
FABulous Farmers is een Europees project dat landbouwers wil ondersteunen in de transitie naar meer agro-ecologisch handelen op hun bedrijf. Dit project wordt mogelijk gemaakt met de financiële steun van Interreg Noord-West Europa (ERDF: European Regional Development Fund) en Vlaanderen.
Ondernemerscoach
Ondernemerscoach ondersteunt plattelandsondernemers om sneller uit de ideefase te geraken bij het ontwikkelen van een idee tot een concrete realisatie, het aanpakken van een probleem en het verder professionaliseren van hun onderneming.
PlattelandsHUB Averegten
Een haalbaarheidsonderzoek om een voormalige bio-boerderij meer geïntegreerd en multifunctioneler te ontwikkelen, zowel naar inhoud als naar partnerschappen.
A-ploeg
Het project A-ploeg bouwt bruggen tussen landbouwers uit de nabije omgeving van Antwerpen en ondernemers uit het stadscentrum. Het doel: hen elkaar laten helpen nóg slimmer te boeren en te ondernemen. Landbouwers kunnen bovendien instappen in een actietraject om hun ideeën te vertalen naar een haalbaar plan.
Eyecatchers Oud-Raveldonk
In Oud-Raveldonk (Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk) zit land- en tuinbouw in de genen van vele inwoners. Weiden, akkers en boerderijen omzomen de dorpen en vormen samen met de natuur het dna van de streek. Met enkele eyecatchers willen we inwoners, bezoekers en toevallige passanten onderdompelen in de identiteit van de regio en hen laten beleven wat land- en tuinbouw hier aan bijdraagt.
Boerenrustpunt
Een boerderij is voor veel mensen met een burn-out de ideale locatie om onder begeleiding van een gespecialiseerde coach weer op krachten te komen. Maar hoewel zelfs wetenschappers het hierover eens zijn, bestonden daar tot voor kort geen structurele mogelijkheden voor. Met Boerenrustpunt brengt RURANT daar verandering in.
Kempens Open Ruimte Platform (KORP)
Het KORP bundelt twee jaar lang expertise rond ruimtelijke thema's met als doel kennis uit te wisselen, te inspireren en te activeren. In vier laboratoria snijden we telkens een ander topic aan in een informele, constructieve sfeer.
Kerk als dorpsknooppunt
Hoe kan het kerkgebouw terug een plaats van ontmoeting worden in een dorp?
Veerkrachtige dorpen
Dorpen hebben te maken met allerlei veranderingen: het verdwijnen van winkels, voelbare vergrijzing, lage bereikbaarheid, leegstand en de verandering van het dorpsbeeld door appartementsgebouwen... Een veerkrachtig dorp kan goed omgaan met deze veranderin...
Koplopers ARO
Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout vormen een aaneengesloten gebied met een hoogwaardige en performante land- en tuinbouw. Met een groep Koplopers bekijken we hoe de toekomst van deze bedrijven te verzekeren en voldoende toegevoegde waarde in het gebied te kunnen behouden. Vernieuwende ideeën om eerste acties op het terrein te realiseren brengen we samen in kaart, boeren met plannen ondersteunen we met bedrijfseconomisch advies.
De Beleverij
‘De Beleverij’ wil het beleefaanbod op boerderijen uitbouwen, de zelfredzaamheid van het boerenbedrijfsleven versterken en het draagvlak voor landbouw vergroten.
Burende Boeren
Boerende Boeren geeft vanuit een breed partnerschap nieuwe impulsen aan land- en tuinbouw in de Mechelse regio. Het project wil een vliegwiel zijn voor economische ontwikkelingen op langere termijn voor de sector in een sterk verstedelijkte regio.
Agro Energie Netwerk Noorderkempen
Energie weegt zwaar door in de bedrijfskosten van land- en tuinbouwers. Tegelijk veroorzaakt de sector ook heel wat CO2-uitstoot. Dit project reikt de ondernemers tools aan die met beperkte middelen een maximale energiebesparing opleveren. Zo leveren ze een bijdrage aan de klimaatambities van de deelnemende gemeenten.
Zorg met Streeksmaak
Zorg met streeksmaak wil een duurzame verbinding maken tussen de zorg- en landbouwsector door de weg van het veld (de producenten) tot op het bord (in de zorginstellingen) te effenen middels een co-creatief proces.
Lekker Lokaal regio Turnhout
Middels een haalbaarheidsonderzoek dragen Oud-Turnhout en Turnhout bij aan de korte keten. Het doel is onder meer een distributiemodel te ontwikkelen voor lokale producten met specifieke aandacht voor de noden van de klant en de financiële haalbaarheid voor de ondernemers. Daarnaast wordt de verbinding tussen stad en platteland via het gebruik van trage wegen onderzocht.
Beddermolen
RURANT brengt i.s.m. het Innovatiecentrum stakeholders en ondernemers uit het Merodegebied samen. Het doel: de mogelijkheden voor het gebruik van lokale producten op de Beddermolen-site verkennen.
Schrijvers op Stal
Gedurende een reeks zomeravonden voerden een schrijver en een bekende landgenoot een ontspannen gesprek over landbouw en platteland. De avonden vonden steeds plaats op het erf van actieve landbouwbedrijven in het LEADER-gebied MarkAante Kempen+. Een unieke mix van cultuur en landbouw.
Visitor Giving
Met Visitor Giving introduceren we alternatieve financiering voor gebiedsontwikkeling door betrokkenheid bij het gebied te vergroten.
Lekkers met Streken-terras
Het Lekkers met Streken-terras was een rondreizende markt met lokale producten in het kader van de provinciale werking rond promotie van hoeve- en streekproducten.
Waddisda
Ooit achter een landbouwvoertuig gereden en je afgevraagd waar dat grote ding voor diende en of je er niet voorbij kon steken? Met de ludieke sensibiliseringscampagne WADDISDA wilde RURANT een positieve insteek realiseren.
Lokale voedselstrategie Balen
RURANT heeft de gemeente Balen begeleid bij het uitwerken van een lokale voedselstrategie met toerisme als kader voor korte keten-economie.
Horecabewustwording Geel
Dit project beoogde Geelse horecazaken meer met lokale producten te laten werken. Naast een bewustwordingscampagne werd er ook een stappenplan voor andere gemeenten ontwikkeld.
Mechels Natuurlijk
Samen met de stad Mechelen en het Innovatiesteunpunt heeft RURANT de sociale en economische relaties tussen de Mechelse stadskern en de dorpen op het 'Hombeeks Plateau' (de omliggende plattelandsdorpen Hombeek, Heffen en Leest) versterkt. In het kader va...
Waddisda...op het veld
Met Waddisda...op het veld, een project met educatieve insteek, wilden we de kennis over de gewassen die op het veld staan verhogen. Het achterliggende doel: het draagvlak voor land- en tuinbouw in de regio versterken.
Projectvisie Bierhoeve
De Bierhoeve is een cultuurhistorisch waardevolle site gelegen in Tessenderlo. Het ligt op een kruispunt van wegen en de natuurgebieden Gerhagen en Averbode Bos en Heide, wat het een uitstekende uitvalsbasis maakt om beide plekken te verkennen. De opdrach...
Facilitatie Pleckske vzw
’t Pleckske is een samenwerkingsverband van 8 gemeenten uit de Noorderkempen en drie bovenlokale organisaties, met als doel om samen te werken aan het draagvlak voor land- en tuinbouw en het platteland. Dit door het opzetten van projecten, op te treden al...
Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt? Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.