Projecten en diensten

Agro Energie Netwerk Noorderkempen

Met Agro Energie Netwerk Noorderkempen gaan we samen voor een verhoogde inzet van duurzame energietechnieken (besparing en productie) op land- en tuinbouwbedrijven in 5 gemeenten uit de Noorderkempen. Op deze manier ontstaan economische voordelen voor de bedrijven en leveren we een bijdrage aan de ambities van de gemeente op vlak van de reductie van CO2-uitstoot en het vergroten van de inzet op hernieuwbare energie.

Ruim 250 boeren en tuinders namen deel aan de energieke lenteborrels. Ze konden zich o.a. aanmelden voor gratis energie- en warmtescans en mede de onderwerpen voor de thema-avonden bepalen. Tijdens energiegroepen leerden boeren van elkaar door de resultaten van de uitgevoerde scans te bespreken. Op basis van de aangeleverde onderwerpen diepten experts tijdens enkele info-avonden vijf specifieke thema's uit: windenergie, batterijopslag en flexibiliteit op landbouwbedrijven, warmtekrachtkoppeling en warmtenetten, zonnepanelen en PV installaties en warmte, isolatie en ventilatie in de intensieve veehouderij. 

De verworven kennis uit de scans, energiegroepen en thematische avonden werden vertaalt naar een actieplan voor de gemeenten waarmee ze verder vorm kunnen geven aan hun klimaatambities met een ondersteunend kader voor land- en tuinbouwers.

Meer informatie: Greet Aernouts, projectcoƶrdinator

Expertise: Draagvlak land- en tuinbouw

Downloads

Landbouw en energie in de Noorderkempen

Landbouw en energie in de Noorderkempen: boeren aan het woord

Agro Energie Netwerk is een plattelandsproject van RURANT, Innovatiesteunpunt, IOK, Igean milieu&veiligheid, Thomas More Kempen en Proefbedrijf Pluimveehouderij in samenwerking met stad Hoogstraten, gemeenten Merksplas, Rijkevorsel, Wuustwezel, Essen en Boerenbond met financiĆ«le steun vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn Platteland. 

logo eu
VLM logo
logo ISP
iok2pms
igean logo
THOMAS MORE
Hoogstraten
Merksplas
rijkevorsel
wuustwezel
Essen
Boerenbond

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.