Projecten

20240221 Agro ecologie les 2 10 klein v2

De agrarische sector wordt sterk beïnvloed door de klimaatverandering, zowel door directe gevolgen als droogte en wateroverlast, als door daaraan verbonden economische en maatschappelijke verschuivingen. Als we investeren in een landbouwlandschap met een klimaatrobuuste én klimaatvriendelijke aanpak, winnen we aan veerkracht die van levensbelang is in een sterk veranderende context.

Werken aan een veerkrachtig landbouwlandschap vraagt inzicht over bodemleven, teelten en nieuwe vormen van landbouwpraktijken. In dit microproject gaan we daarom heel praktisch en outreachend aan de slag, in de taal die landbouwers elke dag spreken. Het concrete programma bestaat uit een dialoogavond met het thema ‘Bodem, planten en bemesting: een nieuwe kijk biedt kansen’, waarin kennis en informatie over bodemleven, teelten en bemesting, inspirerende verhalen van landbouwers over hun ervaringen, dialoog- en netwerkmogelijkheden aan bod komen. Daarnaast zetten we de botten letterlijk in de modder om tijdens enkele veldbezoeken te bekijken wat een gezond bodemleven kan betekenen voor je bedrijfsvoering en hoe je als landbouwer zelf aan de slag kan gaan met enkele eenvoudige hulpmiddelen om dat te bereiken. Tijdens de veldbezoeken demonstreren we de tools uit de Boerenbodemtoolbox® die bestaat uit: profielspade, prikstok, schudbox, microbiometer, slaketest

Aanpak en acties

1 - Dialoogavond - maandag 7 oktober 2024 om 20u in Loenhout

Leven onder de grond geeft leven boven de grond. Planten die groeien op een sterk bodemleven, hebben een streepje voor. Ze krijgen meer nutriënten aangereikt, ze staan sterker in de schoenen/wortels. Ze produceren ook hoogwaardige vruchten en kunnen dat met minder bemesting en minder bestrijdingsmiddelen. Tussendoor duwen ze nog wat extra koolstof in de grond.

Hoe kunnen we dit prachtige proces van symbiose tussen plant en bodemleven bevorderen? Welke praktijken en maatregelen pakken goed uit? En hoe counteren we de struikelblokken waar boeren tegenaan lopen om deze symbiose voluit te benutten?

Tijdens deze dialoogavond bespreken we de samenhang tussen alle elementen. Enkele landbouwers getuigen over hun ervaringen. En vervolgens bekijken we hoe opportuun een aantal praktijken, regels en overtuigingen zijn voor het verbeteren van de gezondheid van bodem, plant en dier.

In een informele setting gaan we in dialoog met een groep geïnteresseerde landbouwers over wat beter zou kunnen om de levende bodem te versterken

Deze vorming richt zich naar al land- en tuinbouwers.

PRAKTISCH

Locatie: GBS Blokje - zaal Dhalia (= refter) in Loenhout, Kerkblokstraat 14

Programma:

Onthaal vanaf 19.45u - start om 20.00u

  • Kennismaking met het thema
  • In de praktijk:
    • Inzichten en ervaringen uit het veld
    • Mogelijkheden en kansen binnen het GLB

 

2 - Workshop met veldbezoek - donderdag 16 januari 2025 om 13u in Zoersel

We gaan op een heel praktische manier in op het proces van symbiose tussen plan en bodem en hoe we dit zelf kunnen bevorderen. Wat betekent een gezond bodemleven voor een levendige bodem, hoe kunnen we dit meten en hoe kunnen we dit zien. 

Voor een beter inzicht van de impact van bemestingspraktijken op het bodemleven starten we met een korte toelichting. Daarna trekken we onze botten aan en bekijken we het bodemprofiel in het veld. Via een demonstratie leren we de tools uit de Boerenbodemtoolbox in te zetten en eventuele problemen in het bodemprofiel te herkennen. Ervaring delen doen we tijdens een dialoog met de aanwezigen. 

Deze vorming richt zich naar al land- en tuinbouwers. 

PRAKTISCH

Locatie: Hoeve Den Achtersten Dries - Einhoven 23 in Zoersel

Programma:

Onthaal vanaf 12.45u - start om 13.00u

  • Agro-ecologie en een gezonde bodem: meten is weten
  • Het veld op: bodemleven ontdekken met de Boerenbodemtoolbox
  • Nabespreking met een drankje

Inschrijven

 via Deze link  of met de QR-code 

NOOT: hou rekening met het weer en zorg voor gepaste kledij tijdens het veldbezoek

 

 

NOOT bij het LEADER-project

In het gebiedsgerichte LEADER-project Klimaatrobuuster Voedsellandschap Noorderkempen werken we aan een toekomstgericht actieplan waarin ook acties zijn opgenomen gericht op een meer klimaatrobuuste landbouw vanuit een veerkrachtige en levendige bodem. We hebben echter niet de middelen om praktijkgericht aan de slag te gaan met de landbouwers. Daarom vinden we het noodzakelijk om landbouwers al binnen de looptijd van dit project nieuwe inzichten te geven over ingrepen die bodemversterkend werken. Met dit microproject kunnen we hierop inzetten en kennis delen via praktijkgerichte methodieken. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de opgedane kennis is meteen inzetbaar op het eigen bedrijf én de nieuwe inzichten kunnen mee vorm geven aan een gedragen en krachtig actieplan

Meer informatie: Greet Aernouts, projectcoördinator | projectperiode: 2024-2025

Expertise:

Boer&Bodem, een kansrijke symbiose is een project van RURANT en LATitude met steun van LEADER.

logo Latitude Tuur VdWeyer
logo eu vl 2023
LEADER logo
leader logo
RURANT logo lowres v2
provincie antwerpen logo rgb

RURANT staat voor een open sfeer waar niet snel een vergadering zonder koffie en koekjes zal passeren.
Broed jij op een interessant idee dat het platteland versterkt? Aarzel niet om een collega rechtstreeks te contacteren of algemeen via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.