Projecten en diensten

proj kerk2x

Het kerkgebouw is één van de meest iconische gebouwen in het dorp. Het is een herkenningspunt, een plek met vaak vele verhalen. Door demografische evoluties wordt het in stand houden van de vele kerkgebouwen echter steeds moeilijker. Daarom denken vele kerk- en gemeentebesturen na over een neven- of herbestemming. De bijdrage hiervan voor het dorpsleven en de veerkracht van het dorp, maar zeker ook de stem van de plattelandsbewoners wordt hierin vaak vergeten. In dit project is dat juist de start van het traject!

Het project ‘Kerk als dorpsknooppunt’ start in twee dorpen: Braken (Wuustwezel) en Sint Jozef (Rijkevorsel). In elk dorp wordt een traject op maat uitgewerkt om toe te werken naar een gedragen toekomststrategie voor het kerkgebouw én een allereerste realisatie als aanzet naar de toekomst. Het project is een samenwerking van Innovatiesteunpunt, RURANT vzw, Landelijke Gilden vzw, Provincie Antwerpen en de lokale besturen van de gemeenten Rijkevorsel en Wuustwezel. RURANT staat in voor het participatie-traject.

Kerk als dorpsknooppunt maakt onderdeel uit van Veerkrachtige dorpen.

Meer informatie en contact: Kristien Vanlommel, projectcoördinator of Emily Vandeperre, medewerker participatie.

Expertise: Leefbare kerken

Downloads

Sint-Jozef: Kerk als dorpsknooppunt

Kerk als dorpsknooppunt is een plattelandsproject van RURANT, Innovatiesteunpunt, Provincie Antwerpen Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid in samenwerking met gemeenten Wuustwezel en Rijkevorsel met financiële steun vanuit Vlaanderen en de Provincie Antwerpen. 

Banner Platteland Plus Antwerpen vol kleur logo
logo ISP
wuustwezel
rijkevorsel

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.