Projecten / Omdenken - kringlopen sluiten door samenwerking
Werken aan een verandering in denken en handelen is een belangrijk onderdeel van ons project. Vanuit klimaatscans en een lerend netwerk zetten we een aantal voorbeeldcases op rond het sluiten van kringlopen via samenwerking. Hierbij focussen we op bodem, water en (poly-)teelten. Via laagdrempelige events en vormingsmomenten brengen we de kennis over allerhande technieken en samenwerkingsmogelijkheden op een zo laagdrempelig mogelijke manier tot bij alle landbouwers. Geleerde lessen worden door de deelnemers aan de praktijkcases gedeeld met hun collega’s. Berekende voorbeelden, concrete tips en tricks en de ervaringen van deze sterke ambassadeurs bieden tastbare handvaten aan alle boeren in het gebied.
Onze focus is minder gericht op begeleiding van individuele bedrijven omdat we vanuit het collectief denken de zaken willen aanpakken. We willen landbouwers perspectief bieden door vanuit samenwerking uitdagingen aan te gaan en nieuwe verdienmodellen en toekomstkansen te ontwikkelen. Hierbij denken we aan het sluiten van kringlopen en het inzetten van klimaatrobuuste teelten waarbij we vanuit een aantal praktijkcases aantoonbare – economische en ecologische - resultaten opleveren. De trekkers van deze cases treden op als ambassadeurs en dragen het verhaal uit naar hun achterban. Vanuit deze verhalen zetten we het kringloop-denken als stap naar transitie in bedrijfsvoering in gang binnen de regio.
We kijken ook naar het ontwikkelen van andere manieren van ondernemen en hoe boeren in de toekomst hun kosten voor het omschakelen kunnen financieren. Een screening van het nieuw GLB nemen we op in het project zodat de toekomstige manier van werken kan ingepast worden binnen het kader van de nieuwe richtlijnen.
Samenwerking met collega’s om klimaatrobuuster te ondernemen via het sluiten van kringlopen vraagt enerzijds een nieuwe kijk op samenwerkingsvormen en anderzijds ook op jouw bedrijfsvoering. De voorjaarsborrels vormden de ideale gelegenheid om te vernemen hoe dit project jou kan ondersteunen in de zoektocht naar klimaatrobuustere bedrijfsmodellen. En dat het project kansen biedt om vanuit een aantal praktijkcases rond bodem, water en (poly-)teelten die nieuwe kijk op de huidige bedrijfsvoering te bewerkstellingen. Voor de landbouwers uit de gemeenten Arendonk, Balen, Mol, Oud-Turnhout, Ravels en Retie werden het interessante avonden, in gezelschap van verschillende experten.
De presentaties van deze bijeenkomsten kan je onderaan deze pagina bekijken.
Doel is om alle (huidige en toekomstige) land- en tuinbouwers uit de regio te bereiken en optimaal te betrekken in een lerend netwerk. We nemen daartoe verschillende initiatieven, van zeer praktijkgericht (lerende netwerken), over zeer verdiepend (thematische vormingen) tot zeer laagdrempelig (voorjaarsborrels).
Wil je meer weten over de levende kringloop tussen plant, bodem en bodenleven (of de kringloop voer-mest-bodem-voer)? Niet enkel in theorie maar ook met handvaten om in de praktijk zelf aan de slag te gaan? Dan zit je na deze bijeenkomst op het goede spoor.
Bodemonderzoeker Peter Vanhoof geeft een update van zijn meest recente onderzoeksresultaten en inzichten in verband met bodemleven, bemesting en een levende kringloop. Peter brengt al jaren de kringloop voer-mest-bodem-voer in beeld met een eigen onderzoeksprotocol dat steeds verder verfijnt wordt. Hij verstaat de kunst om de complexe bodemprocessen en Bio-Elektronica theorie in begrijpbare stal- en akkertaal te brengen. Tuur Vandeweyer geeft ook een kort relaas van goede en minder goede proeven en zaken die dit jaar zijn uitgeprobeerd.
Deze vorming richt zich naar alle veehouders en akkerbouwers.
PRAKTISCH
Deze sessie vindt plaats op woensdag 29 november 2023 om 20u in zaal De Vloed van het gemeenschapscentrum van Arendonk, Desoissart 5
Inschrijven via deze link
Graag op de hoogte maar je kan niet aanwezig zijn? Schrijf je toch in en kruis het vakje aan.
Deze sessie bestaat uit 2 delen. In het eerste deel bekijken we hoe we ons als sector kunnen wapenen tegen de droogte. We bekijken alternatieve waterbronnen en gaan aan de hand van een 7-stappenplan hoe om te gaan met water op je bedrijf. In het tweede deel zoemen we in op duurzame ingrepen op landbouwpercelen. De mensen van de provincie Antwerpen en Boerennatuur Vlaanderen land- en tuinbouwers lichten toe ze kunnen helpen bij het nemen van maatregelen die zorgen voor een efficiënt en duurzaam watergebruik en voor meer infiltratie van water op landbouwpercelen.
Deze vorming kadert deels binnen de projecten BOPOTA en Bodem~Water binnen een programma van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) dat deel uitmaakt van de Blue Deal.
PRAKTISCH
Deze sessie vindt plaats op vrijdag 19 januari 2024 om 13.30u in OC De Djoelen, Steenweg op Mol 3
Inschrijven via deze link
Graag op de hoogte maar je kan niet aanwezig zijn? Schrijf je toch in en kruis het vakje aan.
Vanuit een aantal klimaat- en waterscans verzamelen we heel wat gegevens die we voorleggen aan de deelnemers van een lerend netwerk (landbouwers en projectpartners). Vanuit het perspectief bodem, water en (poly-)teelten bekijken we samen waar er mogelijkheden liggen om kringlopen te sluiten over de eigen bedrijfsgrenzen heen. Met deze mogelijkheden gaan we aan de slag om verschillende praktijkcases op te starten. Hierbij worden de landbouwers begeleid door de projectpartners zowel bij het uitwerken als het implementeren van de nodige acties. Tegelijkertijd bekijken we de noden op vlak van samenwerking en hoe die samenwerking op een goede manier gefacilieerd kan worden.
Meer informatie: Greet Aernouts, projectcoördinator | Projectperiode: 2023-2025
Expertise:
Omdenken – Kringlopen sluiten door samenwerking is een project van RURANT, Boerenbond, Boerennatuur, Latitude en de gemeenten Arendonk, Balen, Mol, Oud-Turnhout, Ravels en Retie en van steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaanderen en Provincie Antwerpen
Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.