Projecten en diensten

Zorg met streeksmaak v2

Zorg met streeksmaak wil een duurzame verbinding maken tussen de zorg- en landbouwsector door de weg van het veld (de producenten) tot op het bord (in de zorginstellingen) te effenen middels een co-creatief proces.

In dit co-creatief proces betrekken we zowel de directie, kok, diëtiste als het verzorgende personeel en mensen die actief bezig zijn met animatie en beleving voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Vanuit deze samenwerking zetten we in op product- en maaltijdontwikkeling via aangepaste menu's, proeverijen, smaakacties en de ontwikkeling van extra maaltijdbeleving. We brengen de hindernissen in kaart en zoeken samen naar oplossingen.

Aanpak

In de eerste fase zetten we in op de ontwikkeling van menu's, smaakbelevingsacties en proeverijen. Hierbij brengen we alle informatie in kaart, zoeken oplossingen voor hindernissen en belemmeringen rond voedselveiligheid, distributie en aankoopbelemmeringen. Op basis van gezondheidsaspecten van fruit en groenten organiseren de animatoren in samenwerking met de diëtiste enkele proeverijen en smaakbelevingsacties voor de bewoners. De brochure 'Lekker lokaal gekocht' biedt inspiratie voor een toekomstig duurzaam aankoopbeleid met plaats voor lokale producten. 

In de tweede fase werken we aan een belevingsspel op maat van mensen met dementie. Het dominospel ‘Proeven van de hoeve’ toont beelden van lokale producten, stimuleert bewoners op vlak van motoriek en herinneringen en legt de link met gezonde en smaakvolle voeding. 

Meer informatie: Greet Aernouts, projectcoördinator

Expertise: Lokale producten

Downloads

Zorg met streeksmaak

Zorg met Streeksmaak is een leaderproject van RURANT in samenwerking met WZC Lindello (Lille), Distrikempen, Distrego, Veresto, UA - faciliteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, UC Leuven-Limburg met financiële steun vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn Platteland.

logo eu
LEADER logo
leader logo
leader zuid logo
Logo Lindelo
LOGO VERESTO web2
UA
UCLL

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.