Projecten / DOBINA - Duurzaam ondernemerschap, biodiversiteit in natuur en landbouw
Binnen het LEADER-project Omdenken gaven deelnemende boeren hun interesse mee om te kunnen werken met reststromen uit natuurgebieden om de bodem te voeden en hierdoor een betere sponswerking te creëren. Binnen dit project willen we hiervoor een keten opzetten en de focus houden op het minimaliseren van CO²-uitstoot en het bevorderen van samenwerking tussen landbouwers, natuurorganisaties en private eigenaren.
Landbouw en natuur hebben elkaar veel te bieden maar vinden elkaar niet altijd. De verschillende partijen bijeen brengen in een langdurige, faire samenwerking is een uitdaging. Het slicing pie-principe kan hierbij een handige tool zijn. Het bewees reeds zijn deugdelijkheid bij start-ups over de hele wereld maar kent nog geen voorbeelden in de landbouwsector. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen.
Met onze aanpak willen we boeren in Kempen Oost stimuleren om reststromen uit natuurgebieden te gebruiken, waardoor de bodem wordt verbeterd en de oogstzekerheid toeneemt. Concrete acties zijn bijeenkomsten, het opstellen van een businessplan en het plannen van een schaalvergroting van het model. Dit alles beoogt een duurzaam en zelfbedruipend systeem voor het toekomstige gebruik van reststromen in landbouw en natuurbeheer.
Slicing Pie is een innovatieve methode voor bedrijfsfinanciering, specifiek ontworpen voor startups en bedrijven in een eerste ontwikkelingsfase. Het concept is ontwikkeld door Mike Moyer. Het model helpt bij het eerlijk verdelen van het eigendom van een bedrijf, gebaseerd op de bijdragen van elk individu. In plaats van vooraf een vaste (aandelen)verdeling te bepalen, pas je met Slicing Pie de verdeling dynamisch aan naarmate de bijdragen van de teamleden veranderen. Deze bijdragen kunnen bestaan uit tijd, geld, ideeën, relaties, apparatuur, benodigdheden, faciliteiten, of iets anders dat waarde toevoegt aan het bedrijf.
Een van de grootste voordelen van de Slicing Pie methode is dat het een eerlijke en flexibele manier biedt om aandelen in een startup (samenwerking) te verdelen. Het voorkomt veelvoorkomende conflicten over eigendom en beloning die kunnen ontstaan wanneer een bedrijf groeit en verandert. Bovendien moedigt het model teamleden aan om actief bij te dragen aan het succes van het bedrijf, omdat ze weten dat hun inspanningen zullen worden beloond met een groter aandeel in de winst. Tot slot, omdat Slicing Pie is gebaseerd op objectieve metingen van bijdragen, kan het helpen om vertrouwen en transparantie binnen het team te bevorderen.
In de startfase brengen we de vraagstellers (pilotboeren Omdenken) samen met geïnteresseerde natuurbeheerders (lokale afdelingen van Natuurpunt, ANB, Brabants Landschap (Ravels)) en private landeigenaren. Ze krijgen een toelichting bij het project, leren elkaar kennen en met elkaar in dialoog gaan.
De geïnteresseerde partijen krijgen een uiteenzetting van professor Vandervelpen (Flanders Business School) over het opzetten van een vennootschap/duurzame samenwerking op basis van het slicing pie-principe.
Met deze informatie gaan we aan de slag in een brainstormmoment en worden de betrokken partijen aan elkaar geconnecteerd om samen een oplossing te vinden voor de valorisatie van de reststromen.
Wie brengt er wat in? Hoe zijn de verdelingen en hoe kunnen we er voor zorgen dat de continuïteit hiervan gewaarborgd kan worden? Zijn er juridische procedures die moeten bekeken worden? Mestwetgeving, OVAM. Dit wordt in deze actie besproken met de desbetreffende instanties die hiervoor bevoegd zijn.
We stellen samen een businessplan op in samenwerking met een accountant. Hierbij maken we een kosten-baten analyse, een SWOT-analyse van het systeem.
Hoe kunnen we een scale up doen van het model? Hoe kan dit verspreid geraken? Bv. onder alle afdelingen van natuurpunt en met andere landbouwers? We werken dit uit en gaan hierbij aan de slag met de fouten die er gemaakt kunnen worden. Er wordt een draaiboek gemaakt om verder te kopiëren en te verspreiden. Hier wordt terug de hulp ingeroepen van de Flanders Business School.
Meer informatie: Greet Aernouts, projectcoördinator | projectperiode: 2024-2026
Expertise:
DOBINA, Duurzaam ondernemerschap, biodiversiteit in natuur en landbouw is een project van LATitude en RURANT met steun van
RURANT staat voor een open sfeer waar niet snel een vergadering zonder koffie en koekjes zal passeren.
Broed jij op een interessant idee dat het platteland versterkt? Aarzel niet om een collega rechtstreeks te contacteren of algemeen via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.