Dorpen hebben te maken met allerlei veranderingen: het verdwijnen van winkels, voelbare vergrijzing, lage bereikbaarheid, leegstand en de verandering van het dorpsbeeld door appartementsgebouwen... Een veerkrachtig dorp kan goed omgaan met deze veranderingen, daarom werken we in dit project samen aan het vergroten van de veerkracht van het dorp.
De provincie Antwerpen, RURANT en het Innovatiesteunpunt ontwikkelden het project ‘Veerkrachtige dorpen’ om de veerkracht van dorpen in kaart te brengen én te vergroten. Inwoners en gemeente volgen samen een traject waarin hun dorp grondig onder de loep wordt genomen. Van analyse naar visie, en van visie naar actie. Deze drie grote haltes kenmerken het een traject veerkrachtige dorpen. Iedere stap gaat gepaard met een participatieve aanpak. Het participatieproces is fundamenteel voor een duurzaam, kwalitatief en gedragen traject. Diverse dorpen doorliepen al een traject: Hulsthout, Essen, Groot-vorst (laakdal), Booischot (Heist-op-den-Berg), Wechelderzande, Mol-Gompel, Mol-Ginderbuiten…
Benieuwd naar hoe deze en vele andere trajecten vorm kregen? Neem dan zeker een kijkje op www.veerkrachtigedorpen.be |
RURANT staat in voor het participatie-traject.
Meer informatie en contact: Ellen Baert, Katrien Hoeylaerts, Severine Domus of Stefanie Sannen, medewerkers Participatie Veerkrachtige Dorpen.
Expertise:
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.
Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.