Laboratorium 'Zonevreemd ruimtegebruik'

 

Inschrijvingen zijn afgesloten

 

 

Programma

 

12u30 - 13u00: onthaal met koffie en versnapering

13u00 - 13u30: Kick-off met Anna Verhoeve, onderzoeker aan ILVO

13u40 - 14u40: WORKSHOPSESSIE 1

WS 1: gemeentelijke visie op zonevreemde functies: van droom naar daad - Hans Leinfelder, hoofddocent Departement Architectuur, KULeuven

“Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Wanneer het over zonevreemde functies in de open ruimte gaat, beperken de ‘basisrechten’ in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en een tekort aan gepaste beleidsinstrumenten vaak de slagkracht van lokale besturen. In deze workshopoefening bouwen deelnemers actief aan de basis van een gemeentelijke gebiedsvisie op zonevreemde functies. We verkennen ook de beleidsinstrumenten die deze visie ‘afdwingbaar’ kunnen maken.

WS 2: Iedereen op zijn plaats in het agrarisch gebied? - Kate Vanderstraeten, Christel Claes, Marlies Caeyers, dienst Landbouw en Platteland en dienst Ruimtelijke Planning, Provincie Antwerpen

Paardenstallen, grondwerken, woningen, kippenstallen, B&B’s, melkveestallen,… . De agrarische open ruimte is een geliefd goed bij veel ruimtegebruikers. Vanuit de vraag van de ruimtegebruiker verkennen we opportuniteiten en bedreigingen van verschillende ruimtelijke dynamieken in agrarisch gebied. Tijdens deze workshop staat interactie tussen u, experten en sectorcollega's centraal. U heeft een prangende vraag of wil graag inspiratie, suggesties of antwoorden verzamelen op een ruimtelijk probleem? De bonte mix van deelnemersexpertise staat alvast garant voor een boeiend workshop!

WS 3: Landschapsbenadering als krachtig instrument voor Kempense beeldkwaliteit - Ines Van Limbergen, coördinator Regionaal Landschap De Voorkempen

De open ruimte is in een sterke transitie en we moeten er over waken dat de versnippering van die open ruimte onze streekidentiteit niet doet verdwijnen. Het leren lezen van het landschap is essentieel om een veerkrachtig openruimtebeleid te kunnen uitbouwen. Met het leaderproject ‘kwaliteitsimpuls van tuin tot erf naar landschap’ werd een methodiek uitgewerkt voor een betere landschappelijke inpassing van verschillende (zonevreemde) functies en op maat van de streek. Aan de hand van deze methodiek en enkele concrete cases geeft de workshop handvaten om aan de slag te gaan in uw gemeente met een sterk open ruimtebeleid.

14u40 - 15u00: Pauze

15u00 - 16u00: WORKSHOPSESSIE 2 (identiek aan sessie 1)

16u00 - 16u30: Reflectie met Joris Voets, hoofddocent Bestuurskunde en Publiek Management

16u30 - 17u30: Receptie

 

Routebeschrijving

Adres: Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

De toegangspoorten "Onthaal" en "Poort Zuid" geven allebei uit op de parking parallel met de Molenstraat. U kan best de auto halfweg deze parking plaatsen. Gebouw 54 "Klaver" ligt op een 100-tal meter van de parking en zal aangegeven worden met beach flags.

De mogelijkheden met het openbaar vervoer zijn jammer genoeg zeer beperkt.

 

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering via Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen. 

 Een project in samenwerking met IOK, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Streekplatform Kempen en Provincie Antwerpen. 

 

 

Banner Platteland Plus Antwerpen vol kleur logo
iok2pms
logo RLKGN
Logo Streekplatform Kempen

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.