Team

Rurant team selectie JPG LR 010

Coördinator
Wim Poelmans
0478 20 91 42
wim.poelmans@rurant.be

Zonder Wim geen RURANT. Wim evolueerde van LEADER-coördinator tot overkoepelend coördinator van de organisatie die rond LEADER ontstond. Hij vervult zijn rol met verve door zijn helikopterview, inzicht in processen en de aandacht voor zijn mensen - hij is een kei in het samenbrengen van het team, óók voor een cafébezoek.
Als geboren plattelander is Wim bekend met, en gelooft hij heel hard in, de plattelandsdynamiek. Zijn werk is het zoeken naar lichtpuntjes: het opsporen en ondersteunen van bottom-up initiatieven die noodzakelijke verandering mee mogelijk maken, om die vervolgens te verankeren in de klassieke structuren. “Omdat we niet echt beleid of middenveld zijn, hebben we veel vrijheid, en kunnen we echt dingen dóen. Ik vind het fijn om mee een steentje te kunnen verleggen in wat stilaan een wereldwijde beweging is.”
Lopen helpt Wim helder te blijven, samen met het praktische werk dat huis en dieren met zich meebrengen.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 016

Financieel-administratief medewerker
Ils Bartholomeus
014 25 94 45
ils.bartholomeus@rurant.be

Ils is onze goedlachse administratieve ruggengraat. Niemand die zo snel een treinticket terugbetaalt als zij. “Efficiëntie maakt dat je minder frustraties hebt op de werkvloer, en dat draagt bij aan de sfeer.” Ze vindt het aangenaam dat de mens centraal staat bij RURANT, maar misschien wel het fijnste aan haar job vindt Ils het werk op zich: één en één is nog altijd twee in een relatief overzichtelijke boekhouding. Nog enkele troeven: het contact met de collega’s, de prachtige werkomgeving en de ruimte en tijd om haar werkzaamheden naar eigen goeddunken in te delen.
Ils is al twintig jaar aangesloten bij Ferm, ook partnerorganisatie van RURANT, als bestuurslid. Haar weekends brengt ze door in haar huisje in de Ardennen, met kleine wandelingen, lezen en puzzelen. 1000 stukken kom maar op!

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 002

Projectcoördinator
Greet Aernouts
014 25 97 63
greet.aernouts@rurant.be

De rode draad in het werk van Greet is het ondernemerschap en het versterken daarvan, met focus op landbouw en lokale producten. Als dochter van een plattelandsondernemer is het onderwerp Greet met de paplepel ingegeven en kent ze als geen ander de uitdagingen.
RURANT biedt Greet de mogelijkheid om te realiseren wat ze belangrijk vindt: een dynamisch platteland. Ze combineert een opleiding tot Industrieel Ingenieur Tuinbouw met een onderwijsbevoegdheid en coachingsopleidingen. Met haar aanpak biedt ze ondernemers uitzicht op, en tools voor, nieuwe verdienmodellen; een stevige bijdrage aan een veerkrachtiger dorp en leefbaarder ondernemerschap. “Waar RURANT gepasseerd is, is fundamenteel iets veranderd. Mede daardoor ben ik nog altijd heel gepassioneerd.”
Dankzij het inzicht dat passie niet gelijk is aan verantwoordelijkheid kan Greet goed ontspannen, bijvoorbeeld door baantjes te trekken, te lezen, op haar knieën onkruid te wieden of met vrienden te genieten van lokaal lekkers.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 013

Projectcoördinator
Laura van Selm
0485 78 27 25
laura.vanselm@rurant.be

Laura had een idee voor verbreding op boerenbedrijven, zocht een partner, en vond die in RURANT. Ze studeerde Culturele Bedrijfsvoering, Theaterwetenschappen en Cultuurwetenschappen. Haar interesse voor het platteland komt voort uit haar liefde voor koeien en kamperen op de boerderij, professioneel aangewakkerd door een freelance project. Daaruit ontstond ‘De Beleverij’, het eerste in een reeks projecten met boerenondernemers als uitgangspunt. ‘’Ik vind het fantastisch leuk om nieuwe mensen te leren kennen, hen te motiveren, nieuwe modellen te ontwikkelen en mee vorm te geven aan de toekomst van het platteland.’’ Door verbindingen tussen ondernemers te leggen kan ze echt iets betekenen voor een doelgroep die in zwaar weer verkeert en weinig tijd heeft.
Om haar intensieve dagen te balanceren doet Laura aan yoga, klimmen, rolschaatsen, ademwerk, wandelt ze en spendeert ze tijd met haar gezin en vrienden. Mopjes met haar collega’s op kantoor en tijdens het carpoolen maken haar dag compleet.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 011

Projectcoördinator
Joris Matthé
0474 08 39 35
joris.matthe@rurant.be

Joris combineert ervaring met bosbouw, landschap en natuur met plattelands- en landbouwaspecten in zijn job. Inzicht in en begrip van deze samenhangende, vaak conflicterende, elementen komen zijn rol als procesbegeleider binnen het thema open ruimte ten goede.
Niet onbelangrijk, want het thema is hot, zowel in de zin van actueel als explosief. Joris’ uitdaging bestaat er vooral uit om mensen door samenwerking begrip te laten opbrengen voor andere opvattingen, en zo naar een gedragen oplossing te werken voor de thema’s die met open ruimte samenhangen. Denk aan water, klimaat, ontspanning, mobiliteit…
Een creatieve uitlaatklep vindt Joris in zijn werk als muralist en schilder, dat hij uitoefent in bijberoep. Schilderen helpt hem te kalibreren, maar wat hem écht tot rust brengt is de natuur intrekken: hiken, vuurtje maken, kamperen. “Er is maar weinig dat me meer deugd doet dan in slaap vallen bij natuurlijke geluiden.”

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 017

Medewerker participatie Veerkrachtige Dorpen
Ellen Baert
0475 80 40 97
ellen.baert@rurant.be

Naast haar werk steekt Ellen energie in het opzetten van een duurzaam (landbouw)model voor een aanpalende hoeve in haar woonplaats, waar zoveel mogelijk buurtbewoners bij betrokken zijn. Die combinatie van duurzaamheid en het maatschappelijk leven optimaliseren herkende ze in de werking van RURANT. Als opbouwwerker in stad Antwerpen heeft ze altijd participatief gewerkt rond huisvesting. Nu richt ze zich op het verbeteren van het leven in dorpen: verkeersveiligheid, basisvoorzieningen, behouden van het landelijk karakter, trage wegen onderhouden en openstellen. “Een participatiesessie is geslaagd als je voelt dat de mensen goesting hebben, dat ze vertrekken met “we beginnen eraan”, en wanneer je op lange termijn dingen ziet veranderen.”
Na een basisopleiding tot antropoloog, schoolde Ellen zich bij als herborist en deed ze een cursus duurzaam Tuinontwerp. Om te ontspannen steekt ze dan ook graag haar handen in de grond. Daarnaast zingt ze in een koor.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 014

Medewerker participatie Veerkrachtige Dorpen
Katrien Hoeylaerts
014 25 90 80
katrien.hoeylaerts@rurant.be

Als expert duurzame scholen dacht Katrien samen met onderwijsinstellingen na over hoe hen in beweging te krijgen. Ze heeft een bachelor onderwijs, een diploma Life coach en een opleiding Praktische psychologie. Werken met mensen is haar rode draad. Die expertise vertaalt ze voor RURANT naar dorpsbewoners door hen te faciliteren de transitie van hun dorp zelf in handen te nemen. “Ik wil dynamiek creëren, vanuit een visie inzetten op zaken die de hele gemeenschap ten goede komen, de link naar lokale besturen leggen.” Haar slagzin is: ‘Wat is er nóg mogelijk?’ Ook is ze coach in bijberoep.
Katrien geniet met volle teugen van de korte pendel, het uitzicht vanachter haar bureau en het warme nest collega’s. Om er elke dag te staan probeert ze alles niet zo serieus te nemen en plezier te maken: een dansje in de living, gezelschapsspelletjes en tekenen met de kinderen, Yoga with Adrienne.

Lees meer

severine 1 crop

Participatiemedewerker Veerkrachtige Dorpen
Severine Domus
014 25 90 84
Severine.domus@rurant.be

stefanie temp crop v2

Participatiemedewerker Veerkrachtige Dorpen
Stefanie Sannen
014 25 90 84
stefanie.sannen@rurant.be

Stefanie zette een grote stap van het ziekenhuis naar RURANT omdat ze zich volledig in de vacature herkende. Ze is enthousiast en werkt graag met en voor mensen. Als geboren en getogen plattelandsbewoner geniet ze van de saamhorigheid, het fietsen tussen de weilanden, de lokale initiatieven. “Het platteland is bijna erfgoed op zich. Ik heb al vaak gedacht hoe we samen bepaalde dingen kunnen aanpakken in ons dorp.” Ze hoopt met haar werk als participatiemedewerker bij te dragen aan duurzame veranderingen in de dorpen en veel goesting bij de bewoners aan te wakkeren om er samen de sociale cohesie te versterken.
Behalve haar opleiding verpleegkunde volgde Stefanie opleidingen en cursussen om haar interesse in ecologie en duurzaamheid te voeden.
Stilzitten is niet aan Stefanie besteed. Ze werkt graag met haar handen – er volgt nog een cursus pottenbakken-, gaat regelmatig op micro-avonturen in tuin en bos en doet aan sport.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 012

Leadercoördinator
Miel Gilis
014 25 97 62
miel.gilis@rurant.be

Na opleidingen Communicatiebeheer en Politieke en sociale wetenschappen, was het Miel duidelijk dat hij iets wilde betekenen voor maatschappij en samenleving. Vanuit het LEADER-secretariaat zoekt Miel naar opportuniteiten om laagdrempelige plattelandsprojecten te ondersteunen. Het adviseren en begeleiden van de mensen met de ideeën is de beloning van de job. Als er na het proces van een subsidieoproep uiteindelijk een goedgekeurd project ligt, is hij in een hoerastemming.
Plattelandsontwikkeling spreekt hem aan omdat het een horizontaal beleidsdomein is waar van alles samenkomt. Miel doet zijn job al veertien jaar en heeft door de diversiteit het gevoel dat hij nog steeds bijna dagelijks iets bijleert. “Ik zie het als persoonlijke ambitie om met LEADER mee te werken aan de klimaattransitie, al is het maar op kleinschalige basis.”
Miel verwent ons graag met foto’s van zijn avontuurlijke reizen, diepzeeduiken en (berg)hikes. Net als Wim loopt hij veel.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 015

Leadercoördinator
Kim Van Breda
0486 03 93 19
kim.vanbreda@rurant.be

Kim is een echte Kempenaar, al woont ze tegenwoordig in de stad. Als LEADER-coördinator bestaat haar werk enerzijds uit mensen ondersteunen en met elkaar verbinden, anderzijds uit hen motiveren en informeren; aspecten die aansluiten bij haar communicatie-achtergrond. “Als coördinator hebben we zicht op de uitdagingen en wat daar al rond gebeurt op het Antwerpse platteland. Door promotoren met vergelijkbare ideeën bij elkaar te brengen kunnen ze tot samenwerking en grotere impact komen.”
Voor Kim zijn haar fijne collega’s een directe drijfveer, naast het vertrouwen en de flexibiliteit die ze krijgt. Om in balans te komen ziet ze haar vrienden en maakt ze stevige wandelingen, ook in de Kempen, waar ze het gebied en de thema’s door LEADER beter heeft leren kennen (en nu kan uitleggen wat een houtkant is).
Tijdens de Corona-pandemie is ze gestart met een bijberoep rond troost; ze bereidt maaltijden (rouwkost) en ontwerpt kaartjes met troostende teksten.

Lees meer

Rurant team selectie JPG LR 001

Medewerker LEADER
Lotte ten Voorde
014 25 97 69
liselotte.tenvoorde@rurant.be

Lotte maakt in toenemende mate duurzame keuzes, te beginnen in haar keuken en kleerkast. Na jaren freelance werk in de culturele sector en de journalistiek, waarmee ze een publiek stimuleerde anders te kijken en te denken, landde ze als coördinator bij KRAAKVERS boerenmarkt in Antwerpen. Daar kon ze haar ideeën over duurzaamheid voor het eerst in een professioneel kader gieten. Nu combineert ze freelance opdrachten met werken voor RURANT, waar duurzaamheid de ondertoon is, om die ambitie nog een beetje verder vorm te geven.
Naast de administratieve en communicatietaken voor LEADER, maakt Lotte de halfjaarlijkse nieuwsbrief Buiten.Zicht waarvoor ze in de inspirerende projecten van haar collega’s (misschien wel het fijnste team van Europa) kan duiken.
“De werkplek tussen veld en bos heeft een liefde voor de Kempen aangewakkerd. Daarom heb ik mijn retro Eriba-minicaravan nu in een Olmense boomgaard staan. Yogamatje, boek en wandelschoenen present!”

Lees meer