Buiten.Zicht #2 | Van wisseltruc tot varkensstal: herfstoogst! (2021)

Voorbeeld 4

28/10/2021

In elke editie van Buiten.Zicht laten we je kennismaken met een inspirerende persoon uit één van onze projecten. We stellen steeds maar één vraag: Wat heeft u onlangs gedaan om het platteland te versterken?

Ann Christianen, deelnemer aan het traject Ondernemerscoach, houdt samen met haar man Frank Van Dijck Duroc varkens in Weelde.

“Voor we 21 jaar geleden met het bedrijf begonnen, werkte mijn man bij BASF en ik in het onderwijs. We maakten de overstap omdat onze landbouwgenen kriebelden. De taken zijn ondertussen goed afgebakend: mijn man neemt de zeugen en de vleesvarkens voor zijn rekening, ik zorg voor de kraamstal en de biggen. Sinds vijf jaar werken we enkel nog met Duroc varkens. Voordien werden de varkens gehaald met een vrachtwagen en verdwenen ze in de anonimiteit. Dat gaf ons weinig voldoening en we wilden het anders.

Duroc varkens hebben een ander soort vlees en vragen als dier een andere benadering. Ik kon het verhaal door mijn achtergrond goed uitleggen aan de slagers die ik benaderde, maar had geen kaas gegeten van marketing. Ik stuitte op het traject Ondersnemerscoach, waarin ik werd ondersteund bij het opstellen van ons Business Model Canvas en het helder krijgen van onze ideeën en troeven. Ook rijpte het idee om een kijkstal te bouwen. We willen onze activiteiten niet verruimen, maar wel verbreden. Niet meer varkens dus, maar werken aan het positieve imago van ons vlees en de varkenshouderij in het algemeen.

De kijkstal wordt een scharrelstal met vlas op de grond en, zoals bij al onze vleesvarkens, een brijvoederinstallatie. Dat brijvoeder bestaat uit reststromen van de voedingsindustrie. Alle varkens die we hier grootbrengen worden ook hier geboren en krijgen een kenteken, zodat klanten zeker weten dat ze vlees van ons krijgen. Mijn man brengt ze zelf naar het slachthuis. De keten is daarmee gesloten. Dat willen we graag tonen aan slagers, hotelscholen, restauranthouders, ook met de bedoeling dat ze ons vlees zullen afnemen natuurlijk. Als de kijkstal er eenmaal staat (op 14 oktober zijn de werkzaamheden gestart), zijn ook passanten welkom. Ik vind het belangrijk dat je weet wat je eet en dat het uit de buurt komt.

Door deel te nemen aan het traject heb ik nu een netwerk van gelijkgezinden. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat als het toch even moeilijk gaat. “

Meer informatie

Duroc de Kempen op Facebook
Duroc de Kempen neemt ook deel aan de A-Ploeg, het match-making programma voor boeren en ondernemers rond Antwerpen van RURANT

Brijvoederinstallatie Duroc de KempenBrijvoederinstallatie Duroc de Kempen

A-Ploeg | Maak kennis met: Hof van Ossel

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.