Inschrijvingen bedrijfsbezoek 27 juni 2023

U kan zich onderaan inschrijven voor het bedrijfsbezoek bij Pascal Van Hoof, Osseneersels 1 in Gierle (Lille).

Kan de noodzaak in de landbouw leiden tot een revolutie in de bouw? en... vice versa?

Kan de potentie van het landbouwareaal leiden tot het herstel van het hele biologische en socio-economisch ecosysteem? Kan landbouw de motor worden van een systeem- en waardeverandering die onze maatschappij voorgoed (en ten goede) zal veranderen?

Samen met landbouwers en bouwers gaan we op zoek naar manieren hoe voedselproductie kan samengaan met de productie van biogebaseerde en hoogwaardige bouwmaterialen (constructie, isolatie, wanden, vloeren, dakbedekking enz...).

Biobased Boeren is een vernieuwend revolutionair concept. Want nooit eerder dachten we aan landbouwers om naast voedsel ook vezels te leveren voor duurzame, circulaire en modulaire woningbouw. Tijdens dit bedrijfsbezoek komt u in contact met andere landbouwers en professionals uit de bouwsector. We bezoeken het bedrijf van Pascal Van Hoof in Gierle die naast de teelt van vezelhennep ook kruidenlanden inzaaide. De teelt van de vezelhennep gebeurt in tandem met GreenInclusive. Zij vertellen op 27 juni graag meer over de vezelhennepteelt en hoe zij de keten van boer tot bouw opbouwen.

GreenInclusive

GreenInclusive is een bedrijf dat zich inzet voor meer verduurzaming, CO2-opslag en nieuwe verdienmodellen in en voor de agrarische sector. Ze telen dit jaar meer dan 600 hectare vezelhennep in Nederland en België en verwerken de grondstoffen tot gecertificeerde bouwmaterialen. Hoe zorgen zij dat de agrarische sector een goede positie in de keten heeft? En dat er een goed verdienmodel wordt ontwikkeld? Samen met overheden, marktpartijen en belangenorganisaties stimuleren ze de vraag naar meer natuurlijke grondstoffen (vezelhennep) en de toepassing hiervan in de bouwsector. Dit geeft niet alleen een nieuw perspectief voor de agrarische sector maar zorgt ook dat er met de gehele keten bijgedragen wordt aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2 in de woningbouw. 

Programma 27 juni 2023

13u30 – 13u50: aankomst –  Osseneersels 1, Gierle

13u50 – 14u00: kort welkom

14u00 – 14u35: LEADER-project 101ha kruidenland en Biobased Boeren (Tuur Vandeweyer - LATitude)

14u35 – 15u45: rondgang op het veld (hennep) – ( Pascal Van Hoof en Loraine Westerneng - GreenInclusive)

15u45 – 16u45: vragenronde en afsluitende netwerkdrink

 

 

 

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.