Buiten.Zicht #5 | Bomen, beestjes en een labo

101ha WhatsApp Image 2022 07 14 at 8.30.23 AM

16/05/2024

Het LEADER-project 101ha kruidenland loopt stilletjes aan op zijn einde. Wij en onze “kruidenboeren” zijn er stuk wijzer door geworden. We startten het project twee jaar geleden op om koolstof in de bodem op te slaan. Ondertussen weten we dat we met kruidenlanden veel meer doen dan dat. Landbouwers die ermee experimenteerden zijn laaiend enthousiast, en de koeien ook! Tijd voor een stand van zaken. 

30 - 101 - 115

We stelden onszelf als doel om 30 hectare in te zaaien tijdens het project en op termijn op te schalen naar minimaal 101 hectare (what’s in a name…). Met trots kunnen we melden dat we ons streven meer dan gehaald hebben. We hebben 115,49 hectare kunnen inzaaien, verspreid over 16 landbouwers in 12 gemeentes en op 29 afzonderlijke locaties. En dat is een heel mooi resultaat. 

“Dankzij de LEADER-subsidie beschikten over een financiële ondersteuning tot 30 hectare. Daarna zouden we nog kruidenlanden kunnen inzaaien, ook buiten het LEADER-gebied Kempen Oost, maar die zouden volledig op conto van de landbouwers komen. Dat boeren bereidwillig extra hectares inzaaiden aan volle prijs, bewijst het succes van kruidenlanden en vooral dat de voordelen ruimschoots opwegen tegenover het dragen van de volledige kost”, legt projectcoördinator Joris Matthé uit. 

Bye bye raaigras

Boeren die overschakelden zijn dan ook niet meteen geneigd om terug te gaan naar raaigrasmengsels. Waarom? De hogere opbrengst aan droge stof, de resistentie bij droogte, de gezondheid van de koeien, de betere bodemstructuur en het uitblijven van extra kosten en werk zijn veelgehoorde argumenten om met kruidenlanden te blijven werken. 

In juni volgt een slotmoment voor kruidenboeren en boeren uit aanverwante projecten om ervaringen uit te wisselen. Wie weet komen daar nieuwe opportuniteiten en samenwerkingen uit. 

Meer info en een waslijst aan voordelen op: www.kruidenland.be | Contactpersoon: Joris Matthé | Expertise: Multifunctionele land- en tuinbouw

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.